Heeft jouw hond te lange nagels?

Vachtverzorging bij hondenIn dit artikel

 • Is nagels knippen noodzakelijk?
 • Wat heb je nodig?
 • Hoe weet je of nagels te lang zijn?
 • Hoe weet je waar het leven begint?
 • Vijlen
 • Kun je nagels ook te kort knippen?
 • Hoe vaak moet je knippen?
 • Schakel professionele hulp in
 • In de media
 • Informatieve links
 • Reageer op dit artikel

Is nagels knippen noodzakelijk?

Ja. Als de nagels te lang worden, is er een constante druk op de voeten en poten van de hond. Dit kan een afwijkende stand van de voeten tot gevolg hebben. Te lange nagels zijn pijnlijk om op te lopen en zorgen ervoor dat de hond verkrampt of mank gaat lopen. Een ontsteking aan de tenen is ook niet uitgesloten.

Het is dus van belang dat je goed in de gaten houd of de nagels te lang worden.

 

Wat heb je nodig?

 • Speciale nagelschaar voor honden (te koop bij de dierenspeciaalzaak)
 • Hondennagelvijl
 • Aluinstick of aluinpoeder (om eventueel bloeden te stelpen)
 • Veel lekkers ?

Sommigen gebruiken een dremel (soort schuurmachientje) om de nagels in te korten. Dit duurt echter erg lang en het kan splijten van de nagel veroorzaken.

Hoe weet je of nagels te lang zijn?

Als de nagels de grond raken zijn ze bij de meeste honden te lang. Graadmeter is dat je een velletje papier zonder weerstand onder de nagels moet kunnen schuiven. De nagels van de hond hierboven op de foto zijn te lang. Let wel; bij sommige (oudere) honden zijn de voeten ietwat doorgezakt en werkt dit niet 100%.

Hoe weet je waar het leven begint?

Witte nagels

Als een hond witte nagels heeft is duidelijk te zien waar het leven begint. Je ziet dan door het transparante wit een roze, vleeskleurig gedeelte. Dit is gevoelig weefsel waar je absoluut niet in mag knippen! Je knipt tot maximaal 2 mm voor het leven.

Zwarte nagels

Bij honden met zwarte nagels is vanaf de buitenkant niet te zien waar het leven begint. Het beste kun je in dat geval steeds kleine stukjes afknippen tot je in de kern van de nagel een donkerder puntje ziet verschijnen, dan weet je dat je dichtbij het leven zit.

Check

Laat je hond tussendoor steeds even op 4 poten staan om te zien of de nagels te grond raken. Als je er een velletje papier onder kunt schuiven, is het kort genoeg. Bij twijfel kun je ook vijlen.

Wat als je per ongeluk toch in het leven knipt?

Geen paniek, je kunt het bloed stelpen door er aluin op te doen. Dit is te koop bij de meeste drogisterijen in de vorm van een stick of als poeder.

 

 

Leven in nagel

Op bovenstaande foto is duidelijk te zien waar het leven begint in de witte nagel.

Vijlen

Je kunt na het knippen de nagels vijlen om de scherpe kantjes er af te halen.

Kun je nagels ook te kort knippen?

Je kunt zoals gezegd niet korter knippen dan 2 mm voor het leven. Bedenk ook dat honden hun nagels nodig hebben. Nagels geeft grip bij staan, lopen en rennen en wat dacht je van graven?

Hoe vaak moet je knippen?

De norm is ongeveer om de 8 weken. Nagels slijten afhankelijk van de ondergrond waarop gelopen wordt. Honden die veel beweging krijgen zullen over het algemeen minder vaak een knipbeurt moeten ondergaan dan oudere honden of honden die minder bewegen.

DuimpjeVergeet het duimpje niet

Het duimpje (foto rechts) wordt nog wel eens overgeslagen. Deze nagel kan terug de huid in groeien of blijven haken in bijvoorbeeld gaas of kleding. Het is dus belangrijk deze nagel niet over te slaan.

Honden vinden knippen van nagels niet leuk

Nagels knippen behoort zowel voor hond als trimmer tot het minst populaire deel van de trimbeurt. Met ooit opgedane slechte ervaringen heeft dat weinig te maken. Probeer maar eens van een willekeurige ”blanco” hond gedurende een minuutje zijn voet vast te houden. Ook al gebeurt er niets vervelends, er volgt beslist verzet.

Het zou ideaal zijn als je je hond van pup af aan laat wennen aan het knippen van de nagels. Helaas komen de meeste mensen er op latere leeftijd achter dat de hond niet wil meewerken aan de knipbeurt.

Hoe krijg je het dan toch voor elkaar? Om niet gebeten te worden is het omdoen van een snuitje wellicht een idee. Je kunt de hond ook belonen met iets lekkers iedere keer als hij braaf meewerkt. Zo gaat je hond het nagel knippen als iets positiefs ervaren.

Schakel professionele hulp in

ABHBLukt het je niet of ben je bang je hond pijn te doen? Blijf dan niet langer tobben en maak een afspraak bij een hondentrimsalon bij jou in de buurt. Let erop dat deze aangesloten is bij de ABHB, de beroepsvereniging voor hondentrimmers.

Dierenarts?

Hoewel nagelverzorging een primaire trimmerstaak is, worden ook in de spreekkamer van de dierenarts nagels geknipt. Bij extreem angstige honden worden nagels soms wel eens onder anesthesie kort geknipt.

Bron vermelding : WWW.doggo.nl